Under ett segel, under i barnkammaren

Idag håller vi oss i skuggan. Folke sover i sin vagn  och  jag lyssnar på sommar i P1 i trädgården under seglet som ger skugga. Det är bra härligt.

Igår trodde jag att jag skulle ha en vaknatt. Lille F drack en hel pipmugg med vatten och ville inte ha någon kvällsgröt och ville därför inte somna. Då brödet var slut fick han, en  timme senate äta en semelbulle och somande till slut. Då var jag dödstrött och gick ut och vattnade blommor eftersom Folkes morbror och mormor är sjuka båda två. Folkes morfar jobbade över. Så vi var lämnade till vårt öde och som vanligt fick Oscar komma till undsättning. Inte direkt praktiskt då han är flera timmar bort och jobbar. Men han kan göra mycket nytta på telefon också.

Men den lille somnade och sov enda till 04.00 därefter somnade vi om flera gånger och klev upp vid 06.30. Är det inte fantastiskt? ett riktigt under!

Folkes workout

I dagarna har Folke lärt sig forcera barnlåset på ugnen så att han får upp ugnsluckan hemma hos mormor och morfar. Kanske inte helt ultimat. Hemma tränade han magen med hjälp av ugnslådan.

En liten film på detta finns här.

Folkes workout from Elin Lockneus on Vimeo.


En ammande ömmande moder.

Den där egentiden blev av. Biobesöket blev lyckat men med sovkrångel så fick jag cykla för allt vad jag var värd. Det var också bra, på ett sätt.

Nu har vi förhoppningar om att bli av med lite sovkrångel genom att ge mer sovkrångel. Inatt slutade jag att amma lilleman. Det var kanske inte särskilt välplanerat då O var och fiskade och jag bara bestämde mig. Beslutet accepterades även om han protesterade något. Men amningen fungerade inte så bra längre. Den behövdes väl inte heller särskilt mycket. Klart det är bra att amma länge, men det är nog bättre för oss båda utan amning.

Natten blev lugn mellan nio och fem och det är vi grymt nöjda med! Mellan sex och halv åtta sov vi lite till. Grymt med sovmorgon! Efter det fick jag sova lite till, nästan till nio. Det var länge sedan vi åt frukost efter nio.

Så nu är min kropp åter min. Det har den inte varit på över 18 månader. Det är en enorm frihet och en vinst för jämställdheten. Synd bara att jag blir ensamstående hos mina föräldrar. Men man kan ju inte få allt.

Egentid

Nu, efter elva dagar utan make i hushållet tycker jag minsann att jag är välförtjänt av ett biobesök. Tänk om bion kunde komma på besök? Nu blir det så, för miljöomväxlingens skull, att jag cyklar ner på bio. Som jag kan längta efter en cykeltur i den ljumma sommarkvällen. Mycket härligare än att ta bilen. Och bio är ju alltid mysigt. Så jag tar mig en tur, det var säkert ett år sedan. Att filmen kanske är lite småcreapy, det kan jag ta. Jag har ju gott sällskap!

Det händer så mycket!

Folke gör nya saker hela tiden. Det är helt fantastiskt att uppleva!

Senaste veckan har han lärt sig:
Äta blodpudding med händerna,
High Five,
Klappa händerna,
Spela på läppen,
B (blomma),
Mp (Lampa),
Lägga sig från sittande utan att slå sig,
Dra loss reflexen från vagnen,
Bläddra i böcker
och säkert fler små detaljer.

Han lär sig också att hålla sig själv vaken (vilket inte uppskattas av en mamma och pappa som promenerar och promenerar med vagnen för att söva).
Han har också lärt sig att mammans och pappans hemmagjorda potatissallad och perfekt grillade kött ser godare ut än potatis, köttbullar och sås mixat. (och vem kan egentligen klandra honom?)

Rörlig F

En film

För er som inte sett den tidigare, finns den nu här också.


Komplett familj.

Pappan är på väg hem. Polarn sover och jag ser på Nytt läge. Jag lär mig allt om hus.

Jag är kär i det här huset!

Långt ifrån verklighet.
Men det vore ju bara så grymt.
Långt ifrån 61 kvm på Ålidhöjd, precis brevid studentghettot. Med grannar som the little drummer boy, festprissar och bolmare i ventilationen.

Sentimentalt


Tänk att våran stora kille har varit en sån här liten plutt. Helt sjukt! Pyttepytten!


Ännu sjukare måste ändå vara att den pyttekillen rymdes i den här magen. Den var ju inte så pytte, men ändå?

Myntets baksida

Och då menar jag inte kungen. Även om han verkligen är på myntets baksida såsom Härnösand är staden bakom flötet.

Att vara student med barn, har ju otroligt många fördelar. Den enda nackdelen jag sett tidigare har varit den ekonomiska, vilket man kan leva med. Men nu är det sommar och då måste studenter sommarjobba, också de med barn. Och eftersom F fortfarande är för liten på dagis så måste en av oss jobba. Vilket är vardag för de flesta. Men då jag fortfarande ammar faller det på O. Och då vi inte har tillräckligt med utbildning för att få välbetalda arbeten så måste man hitta en lösning. En måste jobba med lön för två. Det betyder att denne måste jobba borta, tjäna bra med pengar på traktamente osv men den andra kämpa hårt och vara ensam med allt.

Det är långt ifrån glamoröst. Det är snarare skitjobbigt. Men det ska gå. Det måste gå.

Och till hösten är det ombytta roller i vårt just nu inte alltför jämställda föräldraskap.

Både min och Oscars mormor har varit ensamma med sina barn då den andra har arbetat i skogen/varit ute på tjänsteresor. Och jag frågar mig, har vi kommit längre idag? Nej jag är hemma och tar hand om hushållet och barnet medans min man är och arbetar i skogen åt staten.

Keep on jogging.

Då jag sagt upp mitt dyra gymkort får man hitta alternativ. Imorse innan den värsta hettan infunnit sig tog vi en rask barnvagnsprommenad som utsmyckades med lite intervaller och övningar, inspirerad av tisdagens hurtiga mamma-babypass.

Nu ska vi försöka hålla oss inne och låta värmen stanna där den är. 30* i skuggan är lite väl mycket, både för mamma och bäbis. En välfungerade AC i bilen vore underbart i dessa dagar...

Ingen bryggsegling här inte!



Vi har sett bilden förut. "This is my crib". Fast den här gången är det inte Folkes båt.

Vi gjorde Vättern så att säga.

Bokslukar'n


Hur kommer det sig att boken nästan alltid hamnar uppochner?


Killen vet i alla fall hur man läser. Man pekar på olika saker i boken. Och bläddrar. Tittar. Pratar lite.
Boken blir kanske mer spännande om den är uppochner? Vem har egentligen bestämt vilket som är rätt håll? Mer postmodernitet åt Folke(t)!

Solstrålen Lockneus



Den här lilla killen sitter ofta och tittar i vagnen. Det är roligt att han han börjar se saker.


Han lyssnar noga när jag berättar vad det här han ser.
Mest gillar han att titta på andra barn. Efter det hundar och sedan cyklar.


Ibland tittar han på marken och sin skugga också.


Och på sin mamma och pappa såklart.


Ingen vanlig dag...



Idag fyller en liten tjej ett år. Grattis lilla du!


Tyvärr kan vi nog inte komma på kalaset...

m b nv   bbbbbbncg å.'äl,.-lllllllllllllllllllllllll(F hälsar)

Öppen förskola goes hurtig.

Om det är något som är grymt som föräldraledig så är det mamma-baby på IKSU. Även om jag inte gillar alla aspekter av IKSU så har de sjukt mycket att ge.

Två gånger i veckan har jag varit på passet för nyförlösta mammor och deras bäbisar. Där får man amma, prata med bäbis, komma i form och få hjälp att känna igen sin kropp igen. Ledaren är en fantastiskt bra sjukgymnast som får mig att komma igång.

Igår var sista gången och då körde vi intervallträning ute med våra barnvagnar. Helt otroligt roligt!

Människor vi mötte peppade oss och en kvinna sa "tänk om sånt här fanns när jag hade fått barn, vad duktiga ni är"

Mer sånt åt mammorna!

Babyköttbullar med potatismos och gräddig sås

Ingredienser:
10 potatisar
4 morötter

1/2 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
30 g smör
400 g älgfärs
1 st ägg
en aning peppar

20 g smör
4 msk mjöl
6 dl sky/potatisvatten
4 coctailtomater
1 dl grädde
lite peppar


Hur göra:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll havregryn, potatismjöl och vatten i en stor skål och låt svälla en stund.
3. Skala under tiden potatis och morötter och koka dem.
4. smöra en ungsfast form för köttbullarna.
5. Lägg köttfärs, ägg och peppar i den stora skålen och blanda väl.
6. Rulla köttbullarna och lägg i formen. (testa blöta händer för snyggare bollar, mina blev mest bara fula) Skjuts in i ugnen.
7. Testa om köttbullarna är klara efter en stund de ska vara helt genomstekta. (tog tyvärr aldrig tid men ge dem i alla fall 20 min)
8. Lägg köttbullarna på ett fat. Häll i typ 6 dl av potatisvattnet i formen och vispa ur det goda ur den. Häll sedan denna sky i en kastrull som grund till såsen. Klicka i lite mer smör (bäbisar ska ha mycket fett) och vispa ut mjölet. Skölj och skär tomaterna. Låt koka med. Runda av såsen med grädden.
9. Mixa alltihopa i matberedaren och gör små söta matlådor som räcker länge! Frys in för längre hållbarhet.

Note to self:

Gör inte Kyckling-currygryta till ditt barn med extra stark curry. Bör inte heller kombineras med varm sommardag och lång bilresa.

Burned.

'

Jag fick höra att jag var en blekfis i veckan. De förberedde en plats för mig i solen, så fort vi skulle sitta ute. Så jag blev provocerad. Jag solade mycket. Nu har jag soleksem. Gött. Men det hade jag nog säkert fått i alla fall.

Så ute.



Så skönt att få  sova. Tillitsfullt. Varmt och mysigt.


Bäst sover man nog ute i vagnen på promenad.

Kalasigt, grötigt och snyggt.



Pappa O har fyllt år. Det firades med god mat och paket. Lille F spelade Angry Birds på Farfars Ipohne. Det var roligt och konstigt och lite läskigt. Men det förevigades med en liten film.



F ställde upp som modell åt faster A.



F fick ingen tårta. Han fick äta gröt. Men glad för det var han ändå men gladast var nog hunden...

Duschad.

Funderade på huruvida jag skulle duscha eller inte imorse. Vissa svar kommer skänkta från ovan. När jag bytte blöja kissade F på mig. Jag skulle alltså duscha och därmed basta.

RSS 2.0