Babyköttbullar med potatismos och gräddig sås

Ingredienser:
10 potatisar
4 morötter

1/2 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
30 g smör
400 g älgfärs
1 st ägg
en aning peppar

20 g smör
4 msk mjöl
6 dl sky/potatisvatten
4 coctailtomater
1 dl grädde
lite peppar


Hur göra:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll havregryn, potatismjöl och vatten i en stor skål och låt svälla en stund.
3. Skala under tiden potatis och morötter och koka dem.
4. smöra en ungsfast form för köttbullarna.
5. Lägg köttfärs, ägg och peppar i den stora skålen och blanda väl.
6. Rulla köttbullarna och lägg i formen. (testa blöta händer för snyggare bollar, mina blev mest bara fula) Skjuts in i ugnen.
7. Testa om köttbullarna är klara efter en stund de ska vara helt genomstekta. (tog tyvärr aldrig tid men ge dem i alla fall 20 min)
8. Lägg köttbullarna på ett fat. Häll i typ 6 dl av potatisvattnet i formen och vispa ur det goda ur den. Häll sedan denna sky i en kastrull som grund till såsen. Klicka i lite mer smör (bäbisar ska ha mycket fett) och vispa ut mjölet. Skölj och skär tomaterna. Låt koka med. Runda av såsen med grädden.
9. Mixa alltihopa i matberedaren och gör små söta matlådor som räcker länge! Frys in för längre hållbarhet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0